Μην μου μιλήσεις ξανά για ειρήνη

8c6f9350197f6e98ff6b08cf606fc536

Οι καιροί μας είναι τόσο κυνικοί που ακόμα και μετά από τρεις θανάτους στρατιωτών δεν μυρίζει τριγύρω μας φορμόλη, αλλά σαπίλα. Η σαπίλα του εθνικού καθήκοντος. Ο υπουργός εθνικής άμυνας Αβραμόπουλος, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού Μανωλάς, ένα πολεμικό ανακοινωθέν που βγαίνει από τα στόματά τους.«Αυτά τα παιδιά έπεσαν στο βωμό του καθήκοντος. Γιατί το καθήκον δεν εκτελείται μόνο στον πόλεμο αλλά και καθημερινά».

Ο πόλεμος είναι εδώ, μέσα στην καθημερινότητά μας, μέσα στις κοινωνίες μας, σε «περίοδο ειρήνης». Ένας πόλεμος διαρκής, χαμηλής έντασης, στα μετ΄όπισθεν. Δεν απαιτούνται συγκεκριμένα πολεμικά μέτωπα, το ανοιχτό κοινωνικό πεδίο είναι το ίδιο εμπόλεμο. Και πλέον το κάθε θύμα δεν το συνοδεύουν δακρύβρεχτες δικαιολογίες, αλλά κυνικές αιτιολογήσεις.

Ο πολιτικός προϊστάμενος δε χρειάζεται να επεκταθεί παραπάνω στα όσα ξεστομίζει. Ευνουχισμένα μυαλά τριγύρω μας, μυαλά βολικά, μυαλά εθνικά που δεν θα ζητήσουν «διευκρινήσεις». Η ιδεολογία παράγεται και γύρω από τον θάνατο. Ο αρχηγός του ΓΕΣ θα μας πει ότι πριν από κάποιες ημέρες η ίδια άσκηση είχε γίνει με απλούς «πολίτες» που κάθε τόσο καλούνται για μετεκπαίδευση στα όπλα. Και εφόσον θεωρεί ότι ήταν ένα τυχαίο γεγονός που συμβαίνει εάν «παίζεις με τα όπλα», κλείνει το μάτι σε εκείνους τους τυχερούς «πολίτες». Και προειδοποιεί: θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι και όταν η τύχη δεν θα είναι με το μέρος τους. Βρισκόμαστε σε συνεχή πόλεμο είπαμε. Και ολόκληρη η κοινωνία θα μοιάζει με ένα στρατόπεδο, υλικά και συναισθηματικά. Και θα πρέπει να μπορεί να σηκώσει και τους θανάτους κάποιων «πολιτών». Εάν η τύχη (δεν) το θέλει.

Μην μου μιλήσεις, λοιπόν, ξανά για ειρήνη…

Advertisements

Για πες...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.