Για να σταθούμε, πρέπει να ερμηνεύσουμε.

ermhneiaΛίγα λόγια για την προσπάθεια να στηθεί μία συνέλευση γειτονιάς στα Πετράλωνα.

Οι καιροί είναι δύσκολοι. Και αυτό δεν είναι μία κοινοτοπία, αλλά ένα βίωμα το οποίο σε συναντά κάθε φορά που προσπαθείς να στήσεις κάτι από την αρχή. Οι καιροί είναι δύσκολοι όχι γιατί έχουμε γενικά και αόριστα «κρίση». Οι καιροί είναι δύσκολοι γιατί βασιλεύει η ιδιώτευση, γιατί η οικογένεια ως πλέγμα σχέσεων κράταει τα μπόσικα, γιατί οι κοινωνικές-επιχειρήσεις-που-καταλήγουν-σε-μπαρ θεωρούνται διέξοδος, γιατί έχουμε αφήσει στην άκρη την αναζήτηση συλλογικών λύσεων σε ατομικά προβλήματα. Γιατί η κοινωνική διαστρωμάτωση έχει ψυχολογικοποιηθεί, τα μεσαία στρώματα γουστάρουν μία κυβέρνηση σύριζα απλά για να ξανανιώσουν μεσαία. Γιατί η υποτίμηση της εργασίας δεν μπορεί να γίνει αντιληπτή παρά μόνο σαν έλλειψη αυτής καθ’ εαυτής της εργασίας. Και γεμίζουν οι ουρές για τα 5μηνα. Γιατί αυτά τα χρόνια είναι που βιώνουμε το ξόφλημα της φράσης «να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας», όταν οι μισοί (και κάτι παραπάνω) από αυτούς που το είχαν στην άκρη των χειλιών τους εννούσαν να πάρει ο Τσίπρας, ο Σακελλαρίδης και η Δούρου τη ζωή μας στα χέρια τους.

Όλα αυτά τα «γιατί» -και άλλα τόσα- διαμορφώνουν μία συγκεκριμένη κατάσταση. Διαμορφώνουν σχέσεις και περιβάλλοντα μέσα στα οποία κάθε πρωτοβουλία για να στηθεί ένα νέο εγχείρημα γειτονιάς πρέπει να είναι ευκίνητη, να βάλει κόντρες, να δημιουργήσει κοινωνικές σχέσεις μέσα από αυτές τις κόντρες, να κατανοήσει, να αγκαλιάσει και να ενεργοποιήσει αυτούς και αυτές που είναι τα απόνερα της καπιταλιστικής αναδιάρθρωσης. Και εάν η θολούρα των προταγμάτων των προηγούμενων χρόνων οδηγούσε στην όποια μαζικότητα, το ταξικό πρόσημο που απαιτούν οι καιροί μας θα βοηθήσει να πατήσουμε στα πόδια μας και να ξέρουμε τί θέλουμε. Να μετρηθούμε για να αναμετρηθούμε.

Είναι δύσκολα τα βήματα όταν λείπει το κεντρικό πολιτικό γεγονός που θα συσπειρώσει ένα σύνολο ανθρώπων. Είναι δύσκολα τα βήματα όταν έχεις να παλέψεις μέσα σου συνήθειες πολλών χρόνων. Είναι δύσκολα τα βήματα όταν τη στιγμή που προσπαθείς να στήσεις ένα εγχείρημα, μία δομή (όπως ο «συλλογικός χώρος για την τροφή») που είχε προκύψει μέσα από αυτό πριν από 2 χρόνια κλείνει. Θέτει ευθύνες, κάνει έντονα ορατά τα όρια, επιβεβαιώνει τις δυσκολίες των καιρών.

Οι καιροί είναι δύσκολοι. Αλλά δεν πάει χαμένη καμία προσπάθεια που προσπαθεί να σταθεί μέσα σε αυτούς. Αλλά για να σταθεί, πρέπει και να τους ερμηνεύσει. Αυτό είναι το στοίχημα, για όλους και όλες μας. Και πάνω σε αυτό θα απολογιστούμε όταν έρθει η ώρα.

Κράτα το

Advertisements

One thought on “Για να σταθούμε, πρέπει να ερμηνεύσουμε.

  1. berdi 03/10/2014 στο 17:45 Reply

    Πάντως για να μην αδικούμε οράματα και προτάγματα, η φράση «να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας» τρέχει αρκετό καιρό στις φλέβες αυτού του τόπου (τοπικιστικά τοποθετούμενος) και έχει πάρει διάφορες μορφές και άλλες τόσες ερμηνείες.
    Ιδίως στην περίοδο που αναφέρεσαι ταυτίστηκε περισσότερο με την εικόνα του «εξεγερμένου» και έτσι σήμερα ακριβώς αυτή η εικόνα μοιάζει ξοφλημένη….

Για πες...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.