Φιλανθρωπία ή αλληλεγγύη;

filanthropia-solidarΗ φιλανθρωπία δεν μπορεί να σταθεί από μόνη της. Η φιλανθρωπία αναζητά και δημιουργεί τον αδύναμο για να δικαιολογήσει την πράξη της. Είναι η επιβεβαίωση του δυνατού ή, τουλάχιστον, αυτού που αντιλαμβάνεται τον εαυτό του ως τέτοιον. Είναι και κάτι περισσότερο: η κολυμπήθρα όπου ξεπλένονται οι «κοινωνικές ευαισθησίες» όλων αυτών που παλεύουν να πέσουν για ύπνο το βράδυ απλά με τη συνείδησή τους ήσυχη. Η φιλανθρωπία είναι προέκταση του ατομικισμού, ένα καλό κόλπο συγκάλυψης της παραίτησης, μία εκ νέου επιβεβαίωση της διαμεσολάβησης.

Φιλάνθρωποι μπορούν να είναι αυτοί που κάθε τόσα χρόνια λογίζονται και ως εκλογικό σώμα. Όλους τους υπόλοιπους, υπάρχουν πολλές και όμορφες λέξεις να τους περιγράψουν. Όλες καταλήγουν, μέσα από δαιδαλώδεις διαδρομές, σε αυτό που λέγεται αλληλεγγύη. Αυτές οι δαιδαλώδεις διαδρομές έχουν τις δικές τους σύντομες στάσεις, με τα δικά τους ξεχωριστά ονόματα: αυτενέργεια, συμμετοχή, συλλογικότητα, αυτοοργάνωση, αξιοπρέπεια, προσπάθεια.

Το προηγούμενο Σάββατο, προυνό-προυνό, ο όμιλος του Αλαφούζου στήθηκε στο προαύλιο της Αγίας Μαρίνας στο Θησείο για να μαζέψει φάρμακα. Υπάρχει ένα γεγονός, όμως, που δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητο: ότι ήρθε σε μία γειτονιά όπου -μέσα στο κλίμα των ημερών- ένα αυτοοργανωμένο εγχείρημα σε σχέση με την υγεία (ο «κοινωνικός χώρος για την υγεία» της λαϊκής συνέλευσης), στοχοποιείται και απειλείται με εκκένωση. Οι συμβολισμοί είναι ορατοί. Η φιλανθρωπία είναι μέρος της καπιταλιστικής κίνησης, η αυτοοργάνωση και η αλληλεγγύη είναι χειρονομίες που δημιουργούν, τουλάχιστον, ανακατωσούρα.

Βέβαια, θα μου πεις, η κάθε πρωτοβουλία πλαισιώνεται από τους ανθρώπους που της αξίζουν. Και κάθε φορά, αυτή η επιλογή αποτελεί την κατάληξη μίας διαδρομής με εντελώς διαφορετικές αφετηρίες. Αυτές οι αντίθετες πρωτοβουλίες συναντιούνται συνήθως στο σημείο εκείνο όπου κάποιος δεν καταλαβαίνει πώς γίνεται να σπας το κεφάλι σου για να στήνεις δομές αυτοθέσμισης χωρίς να κερδίζεις από αυτό. Είναι το σημείο όπου δημιουργείται το πεδίο του ταξικού ανταγωνισμού, με πόλους την ανιδιοτέλεια και την αλληλεγγύη.

Πόσες φορές την έχω γράψει αυτή τη λέξη απόψε; Δεν θα κουραστώ να τη γράφω (και να τη λέω).

Advertisements

2 thoughts on “Φιλανθρωπία ή αλληλεγγύη;

  1. asddd 30/01/2013 στο 02:29 Reply

    βγαλε τις διαφημησεις ρεεε

    • Flaneur 30/01/2013 στο 16:13 Reply

      Αν ήταν στο χέρι μου… Πρέπει να κάνεις upgrade στην professional εκδοση για να μην τις εμφανίζει. Μπορείς, όμως, να κατεβάσεις ένα προγραμματάκι που να μπλοκάρει όλες τις διαφημίσεις που εμφανίζονται στις ιστοσελίδες.

Για πες...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.