Σημειώσεις για μία μπούκα σε ένα υπόγειο

apagor-anysix-pliroforΕάν έγραφα σε εφημερίδα το σχήμα λόγου θα ήταν ήδη κλειδωμένο: «Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι από την εισβολή στη Βίλα Αμαλίας, μπλα, μπλα, μπλα…». Αλλά τα χαρτιά και τα μελάνια είναι για τους φτασμένους.

Σειρά, λοιπόν, της ΑΣΟΕΕ.

Έφτανε ένα πρόσχημα, βγαλμένο από τα βάθη της ρατσιστικής ρητορείας που βγαίνει μπροστά με το όνομα παραεμπόριο. Ας μη γελιόμαστε. Το ζητούμενο δεν είναι η «απασχόληση» των μεταναστών, αλλά οι ίδιοι οι μετανάστες. Την ίδια αντίδραση επιφυλάσσουν -οι ίδιοι ρατσιστές- στους μετανάστες που ξεροσταλιάζονται (για 15 ευρώ το 6ωρο) γύρω από την Ομόνοια να μοιράζουν φυλλάδια φροντιστηρίων! Σε τούτα τα χώματα ο ρατσισμός δεν θα πολεμηθεί με συναισθηματισμούς του τύπου «θα προτιμούσες μήπως να πουλάνε ναρκωτικά στην Μενάνδρου;».

Έφτανε μία καλή επιλογή της συγκυρίας. Η θεσμική κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου δε σημαίνει και αυτόματα βόλτες για τα όργανα της τάξης στα ιδρύματα. Και γι’ αυτό δεν ευθύνεται μόνο το φαντασιακό με το οποίο έχει γαλουχηθεί το ελληνικό φοιτηταριάτο (και όχι μόνο), αλλά και τα κενά στα εγχειρίδια της ελληνικής αστυνομίας. Τί θα σήμαινε και τί θα παρήγαγε σαν αποτέλεσμα (υλικό και πολιτικό) μία επιχείρηση ειδικών δυνάμεων σε κλειστό χωροταξικό περιβάλλον όπου είναι συσσωρευμένος ένας διόλου αμελητέος αριθμός νεολαίων; Άσχετα εάν πρόκειται για ριζοσπάστες ή όχι. Η επιλογή, λοιπόν, της χρονικής περιόδου των εορτών όπου το πανεπιστήμιο παραμένει κλειστό ήταν η καλύτερη δυνατή. Για να επιχειρηθεί μία νίκη στα σημεία αλλά και σε επίπεδο ιδεολογίας.

Είναι η δεύτερη φορά όπου οι μετανάστες (και οι αγώνες τους) αποτελούν την αφετηρία για εισβολή της αστυνομίας σε πανεπιστημιακό χώρο. Η πρώτη ήταν η Νομική με τους 300 μετανάστες απεργούς πείνας. Εδώ έχουμε εκείνους που προσπαθούν να επιβιώσουν με έναν πάγκο στο πεζοδρόμιο της Πατησίων. Και που κάθε φορά που τους την έπεφτε η αστυνομία ανταπαντούσαν, στέλνοντας στα κεφάλια τους κάμποσα κιλά μάρμαρο και γυαλί. Αυτή τη φορά, αυτοί οι άνθρωποι ήταν χωρίς τα μετόπισθεν, εύκολη λεία στα χέρια του εχθρού.

Προφανώς και η όλη ιστορία ήταν σκηνοθετημένη μέχρι την τελευταία της λεπτομέρεια. Ένα κοινότοπο μεσημέρι στην Πατησίων, οι πάγκοι αραδιασμένοι, το πέσιμο της αστυνομίας, η ανταπάντηση των μεταναστών, η (δια)φυγή στο προαύλιο του ιδρύματος, το έτοιμο εισαγγελικό ένταλμα, οι ένστολοι φορτσάτοι για το υπόγειο της σχολής, η μπούκα στο αυτοδιαχειριζόμενο στέκι, η «ανακάλυψη» του ραδιοφωνικού σταθμού.

Αυτοί που σχεδίασαν την επιχείρηση ήξεραν ότι οι μετανάστες έπειτα από λίγες ημέρες θα βρίσκονται και πάλι εκεί γιατί δεν έχουν άλλες επιλογές. Ήξεραν ότι οι 17 σάκοι εμπορεύματα που κατέσχεσαν δεν αποτελούν αυτό που θα λέγανε «πλήγμα στο παραεμπόριο». Ήξεραν την ύπαρξη του αυτοδιαχειριζόμενου στεκιού και ότι δεν μπορούν να «πάρουν» τον χώρο και να αποτρέψουν την εκ νέου λειτουργία του. Ήξεραν, όμως, και την ύπαρξη του ραδιοφωνικού σταθμού στο υπόγειο της σχολής. Και ήξεραν ότι το ξήλωμά του (μαζί και της κεραίας από την ταράτσα) ήταν το βασικό πλήγμα που θα μπορούσαν να επιφέρουν με το σχέδιο που έβαλαν σε εφαρμογή.

Ποιος ήταν ο στόχος αυτής της επίθεσης; Και πάλι, η «κοινωνική αναπαραγωγή» του αντιεξουσιαστικού κινήματος. Δεν απασχολεί τόσο το πόσοι εκατοντάδες ή χιλιάδες μπορεί να συντονίζονταν στη συχνότητα του 98 fm, όσο η επιλογή της αυτοοργάνωσης και του πειραματισμού πάνω σε ένα εγχείρημα που απαιτεί τους δικούς του κόπους. Και αρκετά χρήματα για υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Και αυτό θεώρησαν ως ένα αδύνατο σημείο που μπορούσαν να εκμεταλλευτούν και να χτυπήσουν.

Κράτα το

Advertisements

Για πες...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.