Σερνάμενος στον κάμπο

Κάθε φορά που βρίσκομαι σε εκείνα τα μέρη, καμιά 300 χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα, νιώθω να κάνω μία βαθιά κατάδυση στο βασίλειο του ατομισμού και της καβάτζας, νιώθω τη ματαιότητα να τυλίγει ασφυκτικά τις αναζητήσεις που ξεδιπλώνονται χειμωνιάτικα σε ημιυπόγεια, διαμερίσματα και σοκάκια της πρωτεύουσας. Η νεοελληνική αγανάκτηση για το «πελατειακό κράτος» μάλλον δυσκολεύεται να περάσει τα βουνά του Δομοκού, όπως συμβαίνει συνήθως και με τα φουρτουνιασμένα σύννεφα του ουρανού.

Και εάν ξεπεράσει αυτή τη δυσκολία, ο τοπικός τύπος είναι πάντα πρόθυμος να ξεπλύνει αμαρτίες και ενοχές. Στο πρωτοσέλιδο της αρχαιότερης εφημερίδας του νομού (όπως της αρέσει να αυτοσυστήνεται) η τοπική πολιτευτής έχει φροντίσει να καταχωρήσει σε περίοπτη θέση τις ώρες και τις ημέρες που «θα βρίσκεται στο γραφείο της για να υποδέχεται τους πολίτες». Στις παραμέσα σελίδες ο αξιότιμος κύριος εκδότης και οι υπάλληλοί του απαιτούν τα ανταλλάγματα. Θα καταργήσουν το ΤΕΙ, να πιέσουν οι βουλευτές μας να μη γίνει. Θα μας πάρουν τη σχολή των μπάτσων, να πιέσουν οι βουλευτές μας να μη γίνει. Θα μας πάρουν και τη μονάδα επιστράτευσης του στρατού, να πιέσουν οι βουλευτές μας να μη γίνει. Θα κλείσουν εφορίες, να πιέσουν οι βουλευτές μας να μη γίνει.

Η τοπική κοινωνία αβαντάρει αδιάφορη από κοντά. Μέσα στο χειμώνα ο αξιότιμος εκδότης αυτής της εφημερίδας εφάρμοσε έναν απλό τρόπο για να ρίξει το μεροκάματο και να «συμμορφώσει» την υπάλληλο που δούλευε στο ατελιέ. Έβαλε αγγελία ότι ζητάει νέο γραφίστα. Η πόλη είναι μικρή για να μαθαίνονται τα πάντα εκτός από αυτά που ενοχλούν και μπορεί να διαταράξουν τις βεβαιότητές της. Η τοπική κοινωνία συνεχίζει να διαβάζει κάθε πρωί στα καφενεία και στα σπίτια της την εφημερίδα και το παραδάκι σκάει κάθε εβδομάδα ζεστό για τις διαφημίσεις στις σελίδες της. Και η επωδός γνωστή. Μα αυτήν την εφημερίδα διαβάζουν όλοι! Αυτή η γαμημένη ομοιομορφία του όλου!

Και αν ξεκολλήσεις από την πόλη και πάρεις τα χωριά, γυρνώντας στα πανηγύρια που σε κάποιες περιπτώσεις γίνονται και δύο μαζί την ίδια μέρα, θα ξεράσεις από την υποτακτικότητα και το γλείψιμο στην κεντρική εξουσία. Οι πολιτευτάδες και οι δημοτικοί άρχοντες στο πρώτο τραπέζι, οι πρόεδροι των τοπικών συλλόγων να τους έχουν από κοντά για να μην τους λείψει τίποτες, να τους καλούν στο μικρόφωνο να κάνουν «έναν χαιρετισμό» και μετά από δέκα λεπτά οι αρχοντάδες-του-λουκουμά περνούν την πόρτα της εξόδου τραβώντας για το επόμενο πανηγύρι που γίνεται στο παραδίπλα χωριό. Θα έχει και εκεί φωτογραφίες. Και το χειμώνα οι πρόεδροι των συλλόγων, αγκαλιά με τα μοναχικά τους προβλήματα στα νεκρά χωριά, θα προσμένουν καμία επιχορήγηση.

Σε εκείνα τα μέρη, υπάρχει ένα (αλλά όχι το μόνο) χωριό όπου οι ασιάτες μετανάστες από το χάραμα δουλεύουν στα χωράφια και τις σιταποθήκες, όταν σουρουπώνει τη βγάζουν στις άκρες των πεζουλιών -τα καφενεία βλέπεις είναι για τους ντόπιους- και τα βράδια στοιβάζονται για ύπνο σε αχυρώνες και αποθήκες με τσίγκινες σκεπές. Σε ένα άλλο χωριό, ένα αυγουστιάτικο ξύλο μεταξύ δύο παρεών μεταναστών ήταν μία καλή ευκαιρία για να γεμίσουν οι εφημερίδες με τίτλους περί «άγριας συμπλοκής αλλοδαπών» και οι αμόρφωτοι χωριάτες μικροαστοί να απαιτήσουν περισσότερη ασφάλεια. Θα έχουν διαβάσει τι πρέπει να πουν σε αυτές τις περιπτώσεις από τις ανακοινώσεις των ντόπιων νεοναζί που οι… δημοκρατικές εφημερίδες του νομού αναπαράγουν συχνά στις σελίδες τους. Υπάρχει και για αυτό επωδός. Μα, μας τις στέλνουν, δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς!

Δεν πάει πιο κάτω σου λέω. Και δε νιώθω καθόλου τύψεις όταν ακούω τους καμπίσιους να κλαίγονται ότι πνίγονται και αρρωσταίνουν από τα φυτοφάρμακα που φέτος οι ίδιοι ρίχνουν με τους τόνους στα βαμβάκια τους για να τα γλιτώσουν από το πράσινο σκουλήκι. Η νοοτροπία του κοιτάζω τη-πάρτη-μου-και-την-τσέπη-μου μοιάζει με ένα αυτοάνοσο νόσημα το οποίο τρώει λίγο-λίγο τα σωθικά. Ζωή σ’ ελόγου μας, να μην τους θυμόμαστε.

Πέρασε και ο Ζαβιτσάνος από εκείνα τα μέρη, συντροφιά με μία βρώμικη Κορόλα και ωραία μουσικούλα. H συντροφιά μου όταν έγραφα αυτές τις γραμμές. Καλό μας φθινόπωρο.

Advertisements

Για πες...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.