Για όσους θυμούνται

Ξεχασμένο από το χρόνο, έπεσα επάνω του στο διάβα μου σε ένα από τα στενά κάτω από τους λόφους του Φιλοπάππου. Δοκιμασμένο σε ήλιο και βροχές, σε αφισοκολλήσεις και δημοτικούς υπαλλήλους καθαριότητας. Ένα μικρό σημάδι των αγώνων αυτών εδώ των γειτονιών για να κρατηθεί ο λόφος που τις συνέχει χωροταξικά απαλλαγμένος από το εμπόρευμα, ανοιχτός σε όσους αναζητούν τη συντροφιά του.

«Ωράριο, εισιτήριο…», δύο λέξεις που ξεχωρίζουν. Και γυροφέρνουν πάνω από το κεφάλι μου μαζί με τα νέα φυλάκια που τοποθετήθηκαν στο λόφο της Πνύκας, από τη μεριά των Άνω Πετραλώνων. Πριν από τα Χριστούγεννα έπεσαν οι τσιμεντένιες βάσεις και πριν από κάποιες ημέρες πράσινα κουβούκλια μπαστακώθηκαν από επάνω. Σειρά ίσως θα έχει το κοτετσόσυρμα -όπως το λέγαμε τότε-, οι πόρτες, το ωράριο, το εισιτήριο. Παλιά σχέδια που επανέρχονται σε χαλεπούς -και οικονομικά- καιρούς;

Εκείνο το απόγευμα οι δύο μεσήλικες που κάθονται στο παγκάκι δίπλα από το φυλάκιο απαντούν με σιγουριά στην ερώτηση της επισκέπτριας: «Όχι καλέ, δεν έχει εισιτήριο, ελεύθερα πέρνα». Ακολουθούν ερωτήσεις διερευνητικές για το λόγο της εμφάνισης του φωτογραφικού φακού. «Από πού είσαι, για ποιον τα βγάζεις φωτογραφίες; Και από που το ξέρεις εσύ ότι θέλανε να βάλουνε εισιτήριο»; Η γλώσσα λύνεται μετά τις πρώτες κοφτές απαντήσεις. «Δικό μας είναι το παιδί, ρε. Μαζί θα ήμασταν τότε που ρίχναμε τα κάγκελα». Θυμούνται.

Κάθε κίνηση των αρχαιολόγων στο λόφο μας δεν είναι αποκομμένη από το παρελθόν. Τουλάχιστον για όσους θυμούνται.

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Advertisements

One thought on “Για όσους θυμούνται

  1. Νικόλαος 05/03/2012 στο 03:21 Reply

    Κάποιοι «συνεχίζουν» ξεχνώντας ή «αξιοποιώντας» …

Για πες...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.