Ένα καθυστερημένο στοπ καρέ.

Εκείνο το πρωινό η Τριών Ιεραρχών σε γέμιζε με την περιρρέουσα ανησυχία μίας εκκωφαντικής σιωπής. Το γεγονός είχε ήδη καταγραφεί ως τέτοιο στο αστυνομικό βιβλίο συμβάντων και με το πρώτο φως της ημέρας έμελλε να καταγραφεί και στην κοινωνική κίνηση της γειτονιάς. Η έντονη μυρωδιά του καμένου προκαλούσε τα αντίστοιχα μειδιάματα στα πρόσωπα των διαβατών, για τους «μυημένους» η μυρωδιά έφερνε αναμνήσεις δακρυγόνου, ιδρώτα, μίας σηκωμένης πέτρας και ενός αναμμένου κάδου στην άκρη του πεζοδρομίου.

Ακόμα, όμως, και γι’ αυτούς τους «μυημένους» ήταν ένα καλό ψυχολογικό τεστ να ακούς μέσα στον ύπνο σου, ξημερώματα, τα μεγάφωνα από τα αστυνομικά περίπολα να σε καλούνε να εγκαταλείψεις άμεσα το διαμέρισμά σου. Μία πρόβα εκκένωσης της πόλης, μία στιγμή του παρελθόντος 1967 που αποκτά σάρκα και οστά -και για εμάς τους νεότερους- εν έτη 2012 ή η τελευταία πράξη πριν οδηγηθούμε σε κάποιο ξερονήσι; Δεν ξέρω εάν όλα αυτά αποτελούν αυθυποβολές ή έναν προάγγελο του μέλλοντος. Ίσως η αλήθεια να βρεθεί κάπου στη μέση. Σε κάθε περίπτωση εάν η αστυνομία που περιπολεί στους δρόμους της πόλης είναι μία φορά τρομακτική, η αστυνομία που περιπολεί στους δρόμους της πόλης και σε καλεί μέσα από ντουντούκες είναι ένας καλός ψυχολογικός εκβιασμός.

Η εκκωφαντική σιωπή του πρωινού εξακολουθεί να με γεμίζει περιέργεια. Τα στόματα δε ψελλίζουν τίποτα, τα βλέμματα κρατούν καλά κρυμμένες τις σκέψεις, οι ηλικιωμένοι απλά ανασηκώνουν το μαντήλι τους ως τη μύτη. Ο μεσόκοπος κύριος στην ουρά τους μηχανήματος αυτόματης ανάληψης -το μοναδικό που λειτουργούσε αν και τσουρουφλισμένο- ψιθυρίζει περισσότερο στον φακό της φωτογραφικής και λιγότερο στα μάτια που βρίσκονται πίσω από αυτήν: «καλά της κάνανε μωρέ».

Και γιατί αυτή η ησυχία; Η τετριμμένη συνήθεια, η κούραση που οδήγησε στην αδιαφορία, το συγκαταβατικό βλέμμα που σφυρηλατήθηκε μέσα στις στιγμές των χαλεπών καιρών που ζούμε.

Τρία μηχανήματα αυτόματης ανάληψης καμένα.

Δύο αυτοκίνητα επιπόλαια τσουρουφλισμένα.

Σαν ένα καθυστερημένο στοπ καρέ των συγκρούσεων στο κέντρο της πόλης.

Advertisements

Για πες...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.