Η «πανω γειτονια» εχει τους τροπους της.

Ο πεζόδρομος της Πινότση.

Το Κουκάκι έχει τα δικά του σκαλάκια για άραγμα. Είναι ο τόπος που συχνά φιλοξενεί στιγμές συναισθηματικής κορύφωσης και ψυχολογικής χαλάρωσης. Είναι το σημείο συνάντησης για κάποιους πιτσιρικάδες της γειτονιάς, είναι το ενδιάμεσο πέρασμα από την μονοτονία της πόλης για του Φιλοπάππου. Είναι σημάδια της χωροταξικής μορφοποίησης που πήρε η άναρχη δόμηση αυτής της πόλης σε αυτά τα σημεία.

Είτε σαν πέρασμα είτε σαν τόπος όπου ο καθένας και η καθεμιά έχει καταθέσει ένα μικρό ή μεγάλο κομμάτι της ζωής του, αυτά τα σκαλιά αποτελούν έναν δημόσιο χώρο. Και είναι από τις όμορφες και ήρεμες καβάτζες μέσα στην παραφροσύνη της γειτονιάς.

Το γεωγραφικό σύνορο ανάμεσα στο Κουκάκι και του Φιλοπάππου είναι αρκετά θολό. Εξαρτάται από την αφετηρία της προσέγγισης και την επιθυμητή κατάληξή της. Ένας τρόπος οριοθέτησής είναι τα παλαιά (αρχοντικά) νεοκλασικά και οι μεταμοντέρνες μονοκατοικίες οι οποίες υποδηλώνουν με σαφήνεια την οικονομική επιφάνεια των ιδιοκτητών τους. Γαληνού, Τσάμη Καρατάσου και προς τα πάνω. Ξεφυλλίζοντας, όμως, τη «Χρυσή Ευκαιρία» θα διακρίνεις και έναν άλλον τρόπο οριοθέτησης, ο οποίος «κατεβάζει» τη γειτονιά του Φιλοπάππου χαμηλά (κάποιες φορές ακόμη και στην Ματρώζου) με απώτερο σκοπό να «ανεβάσει» τις τιμές των ακινήτων για κάμποσα ευρώ. Η ιδεολογία της ιδιοκτησίας και η κουτοπονηριά στήνουν πάρτι πάνω στους υποψήφιους ενοικιαστές.

Με την υλική έπαρση του διαχωρισμού από την «κάτω» γειτονιά στη βάση του χρήματος και της ιδιοκτησίας, με τη ψυχολογική επιβεβαίωση αυτού του διαχωρισμού από έναν λόφο και τον περιφερειακό του (κάτι ανάλογο με τον περιφερειακό του Λυκαβηττού ίσως;) κάποιοι κάτοικοι της «πάνω γειτονιάς» φαίνεται ότι θεωρούν τα σκαλάκια της Πινότση προέκταση της αυλής του σπιτιού τους. Πώς αλλιώς να γίνει αντιληπτή η απόφασή τους, την οποία κοινοποιούν και με τοιχοκολλημένες ανακοινώσεις, ότι «ο πεζόδρομος παρακολουθείται από ιδιωτική εταιρεία ασφάλειας»; Ο δημόσιος χώρος μετατρέπεται σε ιδιωτικό: η ιδιωτική εταιρεία ασφαλείας δεν θα επιτηρεί μόνο τα σπίτια των πελατών της αλλά και τον πεζόδρομο που βρίσκεται έξω από αυτά. Εδώ έχουμε την υπέροχη εκείνη περίπτωση όπου δεν χρειάζεται να αναλάβει το κράτος την επόπτευση ενός δημόσιου χώρου, αλλά τα καταφέρνουν μια χαρά και οι ιδιοκτήτες με τη βοήθεια εταιρειών security.

Δεν μπορεί να είναι τυχαία η διατύπωση, ούτε χωρίς την ανάλογη σκέψη. Ο πεζόδρομος και οι παρέες που αράζουν εκεί είναι ο στόχος. Και η κοινοποίησή της απόφασης στον ίδιο τον τόπο στον οποίο αναφέρεται έχει τον ρόλο της: να κατοχυρώσει στο υποσυνείδητο όποιου διέρχεται και όποιου στέκεται εκεί το δικαίωμα του ιδιώτη μπάτσου και του διπλανού ιδιοκτήτη να σε κοιτάξει περίεργα, να έρθει να σε διώξει από τα σκαλάκια. Ακόμη και μπλόφα να είναι το όλο θέμα, η συγκεκριμένη κίνηση εμπεριέχει συγκεκριμένες λογικές.

Α, θα το ξεχνούσα! Υπάρχει και λόγος για όλα αυτά και λέγεται παραβατικότητα! Ε, είναι άλλο πράγμα να γίνονται κλοπές και διαρρήξεις στην «κάτω γειτονιά» και άλλο πράγμα να γίνεται και στην «αυτού μεγαλειότητα» «πάνω γειτονιά». Και επειδή αυτοί που έχουν το χρήμα και μένουν κατά μήκος αυτών των 100 μέτρων πιστεύουν ακόμη ότι όσο και να απλώνεται η φτώχεια, η πείνα και η μιζέρια θα καταφέρνουν να ζουν στο γυάλινο κόσμο τους, είπαν να κοτσάρουν και έναν μπάτσο να φυλάει το γυαλί για να μην σπάσει. Γιατί από ραγίσματα σα να μαζεύτηκαν πολλά… Αλλά το πιο ωραίο είναι αυτό που περιλαμβάνει και νομική διατύπωσιν: «εγκατάλειψης κατά συρροήν και κατά εξακολούθησιν ζώων συντροφιάς». Και ο μικροαστισμός έχει πιάσει πάτο.

Η ετυμηγορία των κατοίκων του πεζόδρομου.

Advertisements

One thought on “Η «πανω γειτονια» εχει τους τροπους της.

  1. Κατερίνα 11/03/2012 στο 08:37 Reply

    Πόσο συμφωνώ με ό,τι γράψατε και όπως το γράψατε..

Για πες...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.