Η μονόπολη του δήμου Αθηναίων.

Εντάξει, ότι τα οικονομικά του δήμου Αθηναίων πάνε κατά διαόλου λίγο-πολύ και ο τελευταίος αδιάφορος κάτοικος αυτής της πόλης το έχει ακούσει και το έχει δει. Οπότε και το χθεσινό δημοσίευμα της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας, απ’ αυτήν την άποψη, δεν έχει να μας πει και πολλά. Έχει ενδιαφέρον, όμως, ο τρόπος με τον οποίον βάζει από τα πλάγια δύο θεματάκια: 1ον, τη συμβολή της άρνησης ή αδυναμίας πληρωμής των λογαριασμών της ΔΕΗ στο έλλειμμα του δημοτικού ταμείου και 2ον την παρουσίαση του συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης ως του μόνου εναπομείναντος σταθερού εσόδου του δήμου.

Ρίξτε μία πιο προσεκτική ματιά στην ροή και τον τρόπο διάρθρωσης του άρθρου. Και επειδή η συγγραφέας είναι επαγγελματίας δημοσιογράφος τίποτε δεν είναι τυχαίο! Αφού στο πρώτο μισό περιγράφεται αριθμητικά η οικονομική καθίζηση του δήμου, ξαφνικά το ύφος αλλάζει και απέναντι σε αυτή τη μίζερη εικόνα αντιπαραβάλλεται, ως το μόνο σταθερό έσοδο, το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης. Το οποίο μάλιστα έχει παρουσιάσει αύξηση εσόδων το πρώτο 8μηνο του 2011 κατά 40%.

Αλλά διαβάζοντας και τις δηλώσεις του αντιδημάρχου Αβραντίνη δεν μπορεί, λέω, κάτι λείπει. Λείπουν αυτές οι περίτεχνες αναφορές, που ακούστηκαν και σε πρόσφατη συνέλευση των κατοίκων του Θησείου, ότι το σύστημα έχει στόχο να εξασφαλίσει θέσεις στάθμευσης στους μόνιμους κατοίκους και να προωθήσει τη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς. Ανάμεσα στους αριθμούς, ανάμεσα στα λεφτά, δεν χωράει ούτε μία αναφορά (για τα μάτια του κόσμου) στις κοινωνικές ανάγκες στις οποίες υποτίθεται ότι ανταποκρίνεται το σύστημα. Στους ισολογισμούς των δημοτικών υπηρεσιών η γειτονιά μετατρέπεται σε ένα πεδίο κερδοφορίας, σε μία ιδιότυπη μονόπολη η οποία αναζητά τους παίκτες της ανάμεσα σε δημοτικούς συμβούλους, δημοτόμπατσους, επιχειρηματίες και διάφορους πρόθυμους «μόνιμους κατοίκους» που πάντα καραδοκούν. Επιτέλους, η γλώσσα της αλήθειας: το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης (τουλάχιστον όσον αφορά το Θησείο) είναι καθαρά εισπρακτικό.

Και αφού τα ταμεία είναι μείον, σε διπλανό άρθρο πληροφορούμαστε ότι, μεταξύ διαφόρων άλλων δημοτικών έργων που δε θα γίνουν, συμπεριλαμβάνεται και το Σεράφειο κολυμβητήριο. Και μόνο αυτό δεν έχουν πει ακόμη κατάμουτρα: ότι δεν θα γίνει το κολυμβητήριο γιατί οι κάτοικοι του Θησείου δε δέχονται το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης με αποτέλεσμα να μην γεμίζουν τα ταμεία του δήμου Αθηναίων. 6 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο είναι αυτά…

Advertisements

Για πες...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.