Ποση ακομη υποθηκευση;

Ξεπήδησε αυτές τις ημέρες και στη γειτονιά μας. Το βλέπεις ερχόμενος από την Καλλιθέα και μπαίνοντας στο Κουκάκι. Το μέγεθος της πινακίδας να υποδηλώνει άραγε και την αυτοπεποίθηση για την ευκαιρία των καιρών;

Τα ενεχυροδανειστήρια (γνωστά και ως «σαράφικα» στους παλαιότερους) έκαναν ανέκαθεν χρυσές δουλειές. Πλάι στα, διαφόρων ειδών, τραπεζικά δάνεια αποτελούσαν την εύκολη και σύντομη κίνηση, πέρα από νομικούς περιορισμούς για να έχεις μέσα σε ένα 24ωρο τα χρήματα που χρειαζόσουν στη τσέπη σου. Ενέχυρο έμπαινε οτιδήποτε μπορεί ο καθένας και η καθεμιά να φανταστεί: από σπίτια και αυτοκίνητα, μέχρι οικογενειακά κειμήλια, έπιπλα και χρυσά δόντια. Και η ζωή για τον νεοέλληνα κυλούσε όμορφα… Μία ζωή δανεική.

Στις μέρες μας, η κρίση για κάποιους είναι πράγματι ευκαιρία. Και κάθε τόσο όλο και νέα ενεχυροδανειστήρια φυτρώνουν στις γειτονιές. Μάλλον το κέντρο της πόλης αποτελεί ένα αποξενωμένο και ανώνυμο περιβάλλον που αφήνει στον πελάτη το περιθώριο να σκεφτεί διάφορα σχετικά με την αξιοπιστία ενός ενεχυροδανειστηρίου. Αντίθετα η παρουσία ενός τέτοιου μαγαζιού μέσα στη «ζεστασιά» μίας γειτονιάς επιθυμεί να λειτουργήσει σαν πατρόνας, σαν το αποκούμπι για όσους χρειάζονται χρήματα.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που έχοντας «φάει πόρτα» από τις τράπεζες επιλέγουν το ενεχυροδανειστήριο για να εξασφαλίσουν ρευστό. Και εάν η τράπεζα είναι μία φορά ένας τοκογλυφικός μηχανισμός, αυτά τα μαγαζάκια είναι δύο και τρεις φορές περισσότερο (μέχρι και 20% φθάνει ο τόκος που βάζουν). Εντάξει, νόμιμοι τοκογλύφοι, έχουν και τις σχετικές άδειες από το κράτος. Σαν τις τράπεζες. Αμφισβητεί, μήπως, κάποιος τη νομιμότητά τους;

Το δυστυχές της όλης υπόθεσης είναι οι άνθρωποι που περνούν την πόρτα αυτών των τοκογλύφων και υποθηκεύουν τα πάντα, τη ζωή τους ολόκληρη. Εάν κάτι μέχρι σήμερα είχε διαφυλαχθεί από τις τράπεζες και την εφορία τώρα θα παραδοθεί εκεί. Γιατί λειτουργεί αλλιώς συναισθηματικά να υποθηκεύεις το σπίτι σου και αλλιώς ένα σαλόνι, ένα έπιπλο ή ένα χρυσό δόντι. Λες, «δε γαμιέται… Και να το χάσω, κάτι μικρό είναι. Τουλάχιστον θα έχω ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι μου». Μόνο που έτσι χάνονται, λίγο-λίγο, μικρές στιγμές από τις αναμνήσεις μας, από τη ζωή μας, από τους εαυτούς μας.

Μπορεί και να είναι η εύκολη λύση. Από την απέναντι μεριά βρίσκεται η κοινωνική στάση πληρωμών. Σε τράπεζες, σε εφορίες, στις μετακινήσεις, στη ΔΕΗ και την ΕΥΔΑΠ. Και η κοινωνική στάση πληρωμών απαιτεί αποφασιστικότητα και οργάνωση για να γίνει πράξη. Τα ευχολόγια έχουν στερέψει. Η αντιπροσώπευση και η διαμεσολάβηση έχει χρεοκοπήσει. Η μοιρολατρία είναι το μόνο καταφύγιο που έχει απομείνει σε όσους και όσες δεν θέλουν να πράξουν, ακόμα και τώρα. Σε όσους διστάζουν να αναλάβουν ευθύνες.

Οι προσκλήσεις, ωστόσο, παραμένουν ανοιχτές στις γειτονιές μας. Έχουν όνομα: λαϊκές συνελεύσεις. Έχουν διεύθυνση: πλατείες και δρόμοι. Έχουν και πρόταση: Αυτοοργάνωση, αντίσταση, αλληλεγγύη. Γιατί η ανιδιοτελής αλληλεγγύη μόνο μέσα σε ζωντανές διαδικασίες, ζωντανών ανθρώπων, μπορεί να αναπτυχθεί και να ζητηθεί. Δεν είναι καιρός πια;

Advertisements

2 thoughts on “Ποση ακομη υποθηκευση;

 1. Νικόλαος 15/07/2011 στο 13:37 Reply

  Κάθε τι έχει την αξία που του αποδίδουμε, κάθε «ταυτότητα» έχει κάτι από την «ταυτότητα» των συστατικών του.

  Κάθε μέσο, κάθε διαδρομή, κάθε «εργαλείο» καλείται να «εξυπηρετήσει» το ταξίδι κι όχι το ανάποδο.
  Οι αυτοσκοποί μας εγκλωβίζουν σε αδιέξοδα και στα «καταφύγια» που μας είναι γνωστά.
  Σπαταλώντας το μόνο πράγμα που έχουμε, τον χρόνο.
  Υποθηκεύοντας την ζωή μας …

  Για την ώρα επαναπαυόμαστε στην «ρήξη» της 29ης Ιούνη και ξαναγυρίσαμε στις διαπιστώσεις, στην κενολογία και στα ευχολόγια !
  Κι αφήνουμε ξανά ζωτικό χώρο στο ολιγαρχικό σύστημα ν’ αναπτυχθεί, αντί να το στραγγαλίσουμε …

  «… για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή …»

 2. sinoikiesfilopappou 19/07/2011 στο 17:24 Reply

  Τραγούδια ποτισμένα ψέμα…

Για πες...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.