Ενα χαμογελο και ενας σκεπτικισμος για αυτες τις δυο ημερες…

Δύο ημέρες συνεχής παρουσίας στους δρόμους για την λαϊκή συνέλευση κατοίκων των Πετραλώνων, του Κουκακίου και του Θησείου. Συνεχής παρουσίας στους δρόμους των γειτονιών μας αλλά και στο μπλοκάρισμα του κοινοβουλίου και των κυβερνητικών μεγάρων στο κέντρο της Αθήνας.

Την Τρίτη το απόγευμα καμιά 30αριά μηχανές και ποδήλατα ξεσήκωσαν τις συνοικίες μας καλώντας στην απεργία και μεταδίδοντας το μήνυμα της αυτοοργάνωσης και της αυτενέργειας σε όσους και όσες συναντηθήκαμε. Γ. Κολοκοτρώνη, Δημητρακοπούλου, Βεΐκου, πλατεία Ελπίδας, Ηούς, Νηλέως, Πουλοπούλου, Τριών Ιεραρχών η διαδρομή που ακολουθήθηκε, συναντώντας το ενδιαφέρον και την έντονη θετική ανταπόκριση των γειτονιών.

Η διαδήλωση ολοκληρώθηκε στην πλατεία Μερκούρη, όπου ήταν προγραμματισμένη λαϊκή συνέλευση. Ο κόσμος λίγο περισσότερος από την προηγούμενη φορά, έμεινε μέχρι και μετά τα μεσάνυχτα να ανταλλάσει απόψεις για την κίνησή μας την ημέρα της απεργίας, την αυτοάμυνα του μπλοκ της συνέλευσης καθώς και για να διεκπεραιωθούν κάποια πρακτικά ζητήματα.

Ένας σύντομος ύπνος και την επομένη το πρωί το ανακοινωμένο ραντεβού στον ηλεκτρικό σταθμό των Πετραλώνων. Μπροστά το πανό της συνέλευσης («Να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας, να ανατρέψουμε τα σχέδιά τους»), και μέσα από τα Πετράλωνα και το Κουκάκι κινούμαστε προς την πλατεία Συντάγματος.

Από τα  80 περίπου άτομα που ξεκινήσαμε από τον ΗΣΑΠ, φθάσαμε στα 150 περίπου όταν πλησιάζαμε στο Σύνταγμα. Ο στόχος της μετάβασης με διαδήλωση, μέσα από τις γειτονιές μας, στο κέντρο της Αθήνας, παρακινώντας και άλλον κόσμο να κατέβει στον δρόμο ήταν επιτυχής. Την ίδια στιγμή, στους δύο πεζόδρομους του Κουκακίου γίνονται σύντομες στάσεις και ανακοινώνεται από ντουντούκα η επόμενη λαϊκή συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί στην γειτονιά.

Στο μετρό της Ακρόπολης συναντάμε και την ανοιχτή συνέλευση Μπραχαμίου και συνεχίζουμε όλοι μαζί.

Η παραμονή στο Σύνταγμα είναι πολύ σύντομη. Το μπλόκο από την πλευρά της Ρηγίλλης χρειάζεται ενίσχυση και ξεκινάμε για εκεί, ενώ 2-3 εκατοντάδες ατόμων συσπειρώνονται στο μπλοκ της συνέλευσης και συμπορεύονται μαζί μας. Με το «η αλληλεγγύη το όπλο των λαών, πόλεμο στον πόλεμο των αφεντικών» πλησιάζουμε την Ρηγίλλης και παραμένουμε μέσα στο στενό για μία περίπου ώρα (με τα τζαρτζαρίσματα με τους μπάτσους -και τις φισουνιές τους- να μην λείπουν κατά διαστήματα). Μία κυκλωτική κίνηση και επίθεση των διμοιριών (με σκοπό να κρατήσουν ανοιχτό το δρόμο και την έξοδο προς το ξενοδοχείο Κάραβελ) αναγκάζει το σύνολο του κόσμου να οπισθοχωρήσει στην Β. Κωνσταντίνου όπου και θα παραμείνει με οδόφραγμα μέχρι στις 5 το απόγευμα.

Η μη ενίσχυση του μπλόκου με περισσότερους διαδηλωτές καθώς και η αποτυχία ουσιαστικού μπλοκαρίσματος της διόδου για βουλευτές, υπουργούς και τον πρωθυπουργό (το μπλόκο στον Ευαγγελισμό είχε ήδη διαλυθεί πολλές ώρες πριν), οδηγεί -μετά από συνέλευση- στην απόφαση της μετάβασης στην πλατεία Συντάγματος στην οποία ήδη είχε αρχίσει να συγκεντρώνεται εκ νέου κόσμος.

Σίγουρα κουραστικές αυτές οι δύο μέρες, που τις αφήνουμε με ένα χαμόγελο και έναν σκεπτικισμό. Χαμόγελο γιατί οι γειτονιές μας μπήκαν σε μία δυναμική τροχιά κίνησης στη βάση της αυτοοργάνωσης, της αναζήτησης της συλλογικότητας, της συμμετοχής και της οργάνωσης των αντιστάσεων μας. Και σκεπτικισμός για τα λάθη που έγιναν όσον αφορά το μπλοκάρισμα των κυβερνητικών κτιρίων και του κοινοβουλίου, τις αδυναμίες και την κεντρική έλλειψη στρατηγικής. Ας έχουμε όμως στο μυαλό μας ότι από τα λάθη μας μπορούμε να μαθαίνουμε. Εις το επανιδείν…

Advertisements

Για πες...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.