Ανακυκλωση στην πηγη.

Άνθρωποι και σκουπίδια. Άνθρωποι σκουπίδια.  Πώς η έλλειψη ενός «και» μπορεί να ανοίξει το δρόμο στην αντικειμενικοποίηση του ανθρώπου…

Παραφράζοντας, θα μπορούσαμε να πούμε «δείξε μου τα σκουπίδια σου να σου πω για τον πολιτισμό σου». Και κατ’ επέκταση, δείξε μου τους ανθρώπους που ψάχνουν μέσα στα σκουπίδια για να σου πω για την κοινωνία σου. Κάποτε ήταν οι ρομά και οι άστεγοι. Σήμερα είναι οι μετανάστες και οι μετανάστριες, αύριο οι, όλο και περισσότεροι, απόκληροι του παρηκμασμένου καταναλωτικού ονείρου.

Η μαύρη σακούλα θα φύγει γρήγορα από τα καθώς πρέπει χέρια γιατί βρωμάει, είναι αντιαισθητική, εμπεριέχει απορρίμματα, πρέπει να απορριφθεί. Έχει κάνει τον κύκλο της στην αλυσίδα της κατανάλωσης. Και ο κύκλος που ξεκινάει από εκεί και πέρα θα προτιμούσαμε να είναι αόρατος. Ή κάνουμε ότι είναι αόρατος.

Κοφτές ματιές στις φιγούρες που τριγυρνούν γύρω από τους κάδους. Κάποτε ήταν σκιές -προτιμούσαν το βράδυ για να περνούν απαρατήρητες-, πλέον τις διακρίνεις όλες τις ώρες της ημέρας. Τα απορριμμένα αυτής της κοινωνίας αποτελούν το φαγητό για κάποιους άλλους, την πρώτη ύλη που θα τους εξασφαλίσει τα λίγα χρήματα για να βγει η μέρα.

Η ανακύκλωση στην πηγή είναι μία άλλη παράμετρος αυτής της διαδικασίας. Ο μέσος έλληνας, περήφανος για τους μπλε κάδους της γειτονιάς του (θα το έχει δηλώσει μάλλον ρητά και στην πρόσφατη απογραφή πληθυσμού) θα κοιτάξει με υπεροψία και απέχθεια αυτούς που κάνουν, απλά, αυτό που από το μυαλό του δεν έχει περάσει.  Ανακύκλωση στην πηγή. Αλλού το αλουμίνιο και αλλού τα σιδερικά. Αλλού τα ρούχα, οι τσάντες ή τα αντικείμενα που μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν. Για ένα ολοένα και μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας δεν υπάρχει η πολυτέλεια της «ανανέωσης», της «μόδας». Η επιβίωση γίνεται ένα καθαρά πρακτικίστικο ζήτημα.

Αυτό είναι σίγουρα κάτι διαφορετικό από τις μπίζνες που έχουν στήσει τα αφεντικά γύρω από την ιδεολογία της ανακύκλωσης. Αλλά αυτό που τρομάζει περισσότερο είναι ότι αποκτάει σάρκα και οστά μία εικόνα από το μέλλον του καθενός και της καθεμιάς μας. Τελικά, οι απόκληροι του χθες και του σήμερα, είναι η εικόνα του δικού μας μέλλοντος; Ρητορική ερώτηση.

Advertisements

Για πες...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.